Parohia ortodoxă română "Naşterea Domnului" - Stuttgart

Stammheimerstr. 104, Stuttgart, 70439 ,Germany
Parohia ortodoxă română "Naşterea Domnului" - Stuttgart Parohia ortodoxă română "Naşterea Domnului" - Stuttgart is one of the popular Religious Organization located in Stammheimerstr. 104 ,Stuttgart listed under Church/religious organization in Stuttgart , Religious Organization in Stuttgart , Eastern Orthodox Church in Stuttgart ,

Contact Details & Working Hours

More about Parohia ortodoxă română "Naşterea Domnului" - Stuttgart

Scurt Istoric

Parohia ortodoxă română Naşterea Domnului a luat fiinţă, din punct de vedere juridic, pe data de 24 noiembrie 1996, prin strădania părintelui dr. Nicolae Condrea (actualmente arhiepiscop al românilor ortodocşi din America şi Canada), susţinut, în această iniţiativă de un grup restrâns de români din Stuttgart şi împrejurimi, doritori de a se constitui într-o comunitate religioasă ortodoxă. Din punct de vedere canonic, această parohie se află sub jurisdicţia Mitropoliei Ortodoxe Române pentru Germania şi Europa Centrală, cu sediul la Nürnberg, având ca păstor sufletesc pe IPS Arhiepiscop şi Mitropolit Serafim Joantă.

Deşi bazele parohiei s-au pus în noiembrie 1996, activitatea propriu-zisă a început câteva luni mai târziu, ca urmare a dificultăţilor generate de găsirea unei biserici dispuse să găzduiască comunitatea noastră. În cele din urmă, după căutări şi refuzuri, prin bunăvoinţa preotului catolic Joos Leemen, de la biserica Heilige Familie din Vaihingen-Rohr, pe data de 4 mai 1997, se săvârşeşte prima Sfântă Liturghie, moment sacru pecetluind inaugurarea activităţii misionare în această tânără comunitate.
Deschiderea oficială a parohiei a avut loc pe 3 mai 1998, exact la un an de la fondarea ei, prilej cu care ne-am bucurat să-l primim pe IPS Serafim, Mitropolitul nostru, spre a sărbători împreună acest moment deosebit.
Pe 26 mai 2002, într-un cadru festiv, biserica noastră a sărbatorit 5 ani de existenţă, în prezenţa IPS Mitropolit Serafim şi a peste 300 de credincioşi ortodocşi, catolici şi evanghelici. Cu această ocazie s-a instituit şi hramul de vară al parohiei, Sfinţii Împăraţi Constantin şi Maica sa, Elena. Prin urmare, parohia noastră sărbătoreşte două hramuri : Naşterea Domnului (25 decembrie) şi Sf. Împăraţi Constantin şi Maica sa, Elena (21 mai).
De la fondarea ei şi până în noiembrie 2001, această parohie a fost păstorită de părintele dr. Nicolae Condrea. După plecarea sa, funcţia de paroh a revenit preotului dr. Mihăiţă Bratu, prezent în sânul acestei comunităţi, în calitate de preot misionar, încă de la întemeierea ei.

Începutul, ca orice început, a fost destul de greu. Cei doi preoţi s-au străduit însă să depăşească momentele de criză, inerente activităţii pastorale desfăşurate în "spaţiu mental" românesc, şi au reuşit să pună bazele unei comunităţi viabile, cu frumoase perspective de viitor. În prezent, această parohie numară pe listele sale peste 500 de membri, un număr relativ mic, dacă ţinem cont că în zona Stuttgart-ului şi în împrejurimi locuiesc câteva mii de români.

Prin înfiinţarea acestei parohii s-au urmărit mai multe scopuri : păstrarea şi cultivarea credinţei şi obiceiurilor strămoşeşti, promovarea culturii şi spiritualităţii poporului român, oferirea unui loc de regăsire sufletească celor care, purtaţi departe de ţară, mai simt încă româneşte.

Pe măsură ce anii au trecut, parohia a elaborat un plan de activitate, ce se îmbogăţeşte continuu. În afară de Sfânta Liturghie, care se săvârşeşte în fiecare duminică sau sărbătoare din timpul săptămânii, la ora 10.00, există câteva activităţi ce se cuvin menţionate :
•Vinerea, la ora 19.00, se ţine o scurtă slujbă (Acatist, Psaltire, Aghiasmă mică) după care are loc Spovedania credincioşilor ;
•Slujba Sfântului Maslu (slujba pentru bolnavi) se săvârşeşte în fiecare ultima vineri din lună ;
•Vecernie cu Litie, în ajunul marilor sărbători ;
•Cursuri de limba română, istorie şi geografie a României pentru copii (în a doua şi a patra duminică din fiecare lună) ;
•Organizarea semestrială de conferinţe religioase pe diferite teme ;
•Editarea unei foi lunare numită Veste bună ;
•Vizite misionare la casele credincioşilor ;
•Celebrarea de slujbe arhiereşti, ocazionate de prezenţa în parohie a mitropolitului nostru ori a altui episcop român ;
•Stabilirea de contacte ecumenice cu celelalte biserici surori ;
•Sărbătorirea celor două hramuri ale parohiei ;
•Picnicul de sfântul Ilie ;

Eforturile acestei comunităţi sunt canalizate, în prezent, spre rambursarea împrumutului bancar făcut în vederea achitării bisericii şi reamenajării ei. În urma acestor lucrări, biserica evanghelică a fost transformată într-un locaş de cult autentic ortodox, cu turla şi iconostas. De asemenea, a început pictarea în tehnica fresco a interiorului bisericii.

Cititorii acestor rânduri sunt invitaţi să se alăture credincioşilor actuali ai parohiei, pentru ca biserica noastră să devină simbolul unităţii şi pecetea dragostei pentru cele sfinte a românilor risipiţi în acest colţ de lume.

Map of Parohia ortodoxă română "Naşterea Domnului" - Stuttgart