V.V.L.

Veenseweg 7, Lengel, ,Netherlands
V.V.L. V.V.L. is one of the popular Sports Club located in Veenseweg 7 ,Lengel listed under Sports/recreation/activities in Lengel , Sports Club in Lengel ,

Contact Details & Working Hours

More about V.V.L.

De Historie van V.V.L.

Op 1 april 1948 is Voetbal Vereniging Lengel, beter bekend als V.V.L., opgericht. Vermoedelijk is er ook voor de oorlog al in Lengel gevoetbald onder de naam L.V.C., maar daar is niet veel over bekend. In 1948 richtten Willem Meijer, Gradus Remmelink, Joep Giesen en Toon Wissink V.V.L. op en schreven de club in bij het toenmalige GVB. Op dat moment telde V.V.L. ongeveer 50 leden en startte het met 3 senioren elftallen en één junioren elftal. In de wei van familie Peters aan de Hartjensstraat werd gespeeld, hoewel dit moest worden gedeeld met de koeien. Deze accommodatie droeg de naam ‘De Molshoop’. Het eerste jaar werd overigens direct het kampioenschap behaald!

1950-1960: de opbouw

Midden jaren ’50 kreeg V.V.L. zijn eerste kleedaccomodatie met 2 kleedkamers en een berghok. Een paar jaren later werd er een lichtinstallatie geïnstalleerd achter ‘’t Wapen van Bergh’, waar V.V.L. een oefenveld had. Vanuit het café werd er een kabel gelegd richting dit oefenveld, waar men een bouwlamp van 2000 Watt op aansloot. Vanaf dat moment kon er ook tijdens de avonduren getraind worden.

1960-1970: de verhuizing

In het jaar 1968 kreeg V.V.L. zijn eerste echte voetbalveld en diende daarvoor te verhuizen naar de Veenseweg. Dit veld is tegenwoordig het hoofdveld. V.V.L. kreeg pas als laatste van de 9 voetbalclubs uit de toenmalige gemeente Bergh een eigen veld. Op 4 september 1972 volgde de officiële opening van het clubgebouw.

1970-1980: de groei

V.V.L. groeide van een kleine dorpsclub uit naar een steeds groter wordende vereniging. Mede door de nieuwbouwwijken in ’s-Heerenberg-Oost (Hangaarts en Tuger) speelden er niet langer alleen maar Lengelsen. De kinderen uit deze wijken kwamen ook naar V.V.L. en de invoering van pupillenvoetbal zorgde voor nog meer ledenaanwas. De club groeide uit zijn jasje en uitbreiding van de accommodatie was noodzakelijk. Na subsidietoezegging van de gemeente en veel vrijwilligerswerk werd op 6 oktober 1984 het nieuwe clubgebouw geopend. Het hoofdveld was niet toereikend meer, waardoor in 1988 een oefenveld en tweede speelveld werden aangevraagd. Deze werden uiteindelijk op 26 augustus 1990 voor het eerst in gebruik genomen.

1980-1990: de successtory

Midden jaren ’80 behaalde V.V.L. grootse successen. Zo werd er in het seizoen 84/85 de titel behaald èn won V.V.L. de afdelingsbeker. Vervolgens slaagde V.V.L. erin om in het seizoen 85/86 als debutant in de hoofdklasse als 2e te eindigen en zo te promoveren naar de grote KNVB. Dit was absoluut een grote mijlpaal.

1990-2000: het vallen en opstaan

Na de goede jaren ’80 volgde er een zware periode in de ’90 jaren. Aan het einde van het seizoen 93/94 degradeerde V.V.L. naar de 1e klasse GVB. Het trotse V.V.L. van weleer was weer een gewone afdelingsclub geworden. Vooral de derby’s deden stof opwaaien. In het seizoen van 96/97 was V.V.L. al 20 wedstrijden ongeslagen en werd het 3 wedstrijden voor het slot al kampioen.

2000-2010: de voortgang en het jubileum

In het begin van deze eeuw zou V.V.L. opnieuw promoveren. In het seizoen 01/02 werd er namelijk tijdens een allesbeslissende nacompetitiewedstrijd in een zinderende verlenging gewonnen van Vosseveld. Helaas degradeerde V.V.L. direct het jaar daarop alweer uit de 4de klasse. V.V.L. groeide opnieuw uit zijn clubgebouw en zo werd het verder uitgebreid met een heus jeugdhonk. Het hoogtepunt van het afgelopen decennia was 2008, het jaar waarin V.V.L. haar 60 jarig jubileum vierde. V.V.L. begon het jaar met de uitgifte van de speciale jubileumloten tijdens de nieuwjaarsreceptie. Op 5 april 2008 volgde de officiële jubileumreceptie. Dat V.V.L. leeft bleek alleen al door de zeer goede opkomst en de ongekende gezelligheid. De maand mei stond geheel in het teken van het grote jubileumfeest en het zeskamp. Het sportieve toetje was de jubileumwedstrijd tegen Eredivisionist De Graafschap. Onder het toeziend oog van ruim 1.500 toeschouwers speelde V.V.L. een historische wedstrijd, dat met een acceptabele eindstand werd verloren.

Sportpark Veen Oost

Het V.V.L. sportpark, genaamd Veen Oost, is inmiddels bijna 42 jaar de thuisbasis van de voetbalvereniging. Met 2 speelvelden, 1 trainingsveld, een echte voetbalkantine en de mooie ligging is het complex een echt voetbal bolwerk waar met plezier gewerkt, getraind en gevoetbald wordt.

Het Sociale van V.V.L.

V.V.L. is meer dan een voetbalvereniging en heeft door haar historie een sterke binding met Lengel en ’s-Heerenberg-Oost en de inwoners ervan. Voor haar eigen leden organiseert V.V.L. activiteiten die de sociale samenhang vergroten. Jeugdkamp, Sinterklaasfeest, Nieuwjaarsreceptie, Carnavalsfeest, Dart-avond, Kaart-avond, Senioren voetbaltoernooien, Familie Jolink toernooi en Bosman toernooi zijn allemaal verenigingsbrede activiteiten die plezier en samenhang geven in de vereniging.

Map of V.V.L.